Penis Protezi Ameliyatı Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Penis Protezi Ameliyatı: Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Penis protezi ameliyatı ereksiyon sorunu (sertleşme sorunu, ED) olan ve mevcut tedavi seçeneklerine cevap alınamayan hastalar için uygun bir tedavi seçeneğidir. Penil protez ameliyatı hassas ve özenle yapılması gereken bir ameliyattır. Tecrübe gerektirir. Penis protezi ameliyatı ile ilgili hastalarımız tarafından merak edilen bir çok sorular vardır.

1992 yılından beri penis protezi cerrahisi başta olmak üzere Androloji ile ilgili ameliyatları yapmaktayız. Bu makalemde kendi tecrübelerim ve güncel literatür eşliğinde bu konu ile ilgili soruları cevaplayacağım.

Penil protez hakkında sık sorulan soruların cevapları

İçerikte Neler Var? (What's in the Article?)

Penis protezi nedir?

Penis protezi, özel olarak tasarlanmış, penis şekline uygun, ameliyatla penis iç kısmına yerleştirilen özel yapılardır. İlk kez 1970’li yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde daha gelişmiş protezler mevcuttur ve başarı ile kullanılmaktadır.

Kaç çeşit penis protezi vardır?

Genel olarak iki tip penis protezi vardır: Malleable (devamlı ereksiyon halide bulunan), bükülebilen protezler ve şişirilebilen protezler. Şişirilebilen protezlerin enine ve boyuna uzayan tipleri de mevcuttur.

Penil protezlerin antibiyotikle kaplı olması ne avantaj sağlar?

Penis protezleri antibiyotikle kaplıdır. Bunun amacı enfeksiyona karşı koruyu etki sağlamaktır. Bu şekilde enfeksiyon riski düşer. Ayni zamanda ameliyat sırasında antibiyotikle ameliyat sahasını yıkayarak enfeksiyon riskini azaltmaya çalışırız.

Penis protezi ameliyatı kimlere yapılır?

Penil protez ameliyatı ereksiyon problemi olan ve mevcut edavilee cevap vermeyen hastalara yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat en son seçenektir. Geri dönüşü yoktur.

Penis protez en çok hangi hastalara takılır?

Penis protezi mevcut tedavilere cevap vermeyen ve durumu uygun olan her hastaya takılır. Çoğunlukla penis protezi ameliyatı yaptığımız hastalar şunlardır:
• Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası ED şikayeti olanlar (robotik, laparoskopik, açık prostat ameliyatı)
• Radikal sistektomi ameliyatı olanlar 8mesane kanseri nedeniyle)
• Pelvik cerrahi geçiren hastalar
• Şeker hastaları
• Felçli ve ED şikayeti olan hastalar
• Diğer hastalıklar nedeniyle ED sorunu olan hastalar

Falloplasti yapılan hastalara penis protezi takılır mı?

Özellikle kadından erkeğe dönüştürme ameliyatlarında yeni bir penis oluşturma yapılmaktadır. Bu özelliği olan bir ameliyattır. Bu hastalara 9-12 ay sonra ereksiyon oluşturmak amacıyla penis protezi takılmaktadır.

İdeal penis protezi nasıl olmalıdır?

İdeal bir penis protezi ilişkiye girmek istendiğinde ereksiyon halinde olmalı, ilişki sonunda normal haline inmelidir, kullanımı kolay olmalıdır.

Mevcut penis protezi markaları hangileridir?

Dünyada mevcut penis protezi markaları üç tanedir: Rigicon, Coloplast ve AMS
Bu firmaların malleable ve şişirilebilen protezleri mevcuttur.

Hangi hastaya hangi penis protezi takılır?

Protez seçiminde hastaların sosyoekonomik durumları, yaşı, ellerini kullanıp kullanamamaları gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Hastalar eğer şişirilebilen protezleri kullanabilecek durumda iseler bunu tercih ederiz. Uygun olmayan hastalara malleable protezleri takıyoruz.

Penis protezi ameliyatı için yaş sınırı var mı?

Hayır penis protezi ameliyatı için mutlak bir yaş sınırı yoktur. Genellikle hastalar 40 yaş üstü ve mevcut tedavilere cevap vermeyen hastalardır. En son seçenek olarak protez ameliyatı uygun olan hastalardır. Biz şeker hastalığı ve travma gibi nedenlerle 32,33 yaşlarındaki hastalara da protez taktık, ama genelde hastalarımız daha ileri yaşlardadır.

Penis protezi ameliyatı nasıl yapılır?

Penis protezi ameliyatı çok steril şartlar altında yapılır. Hastaya üretraya zarar vermemek için foley kateter takılı.Küçük bir kesi ile penis iç kısmı açılır. Penisin uzunluğu ölçülerek uygun uzunluktaki protez hastaya takılır. Eğer şişirilebilen protez takılacaksa testislerin yanına bir pompa sistemi, karın alt kısmına da depo (rezerv) sistemi yerleştirilir. Bunlar dışardan görülmez. Daha sonra ameliyat kesileri kapatılarak penis elastik bandaja alınır.

Penil protez ameliyatı öncesi hazırlık nasıl olur?

Penil protez ameliyatı öncesi hastalar eğer aspirin gibi kan sulandırıcılar kullanıyorsa bunlar bir hafta önceden kesilir.
• Anestezi ile ilgili rutin testler alınır
• Tetkikler sonucu hastalar anestezi hekimi tarafından değerlendirilir
• Testleri normal olan hastalar ameliyattan önce en az 6-7 saat ağızdan bir şey yiyip içmezler
• Hastaların ameliyat öncesi pelvik bölge traşı olmasını enfeksiyon nedeniyle önermeyiz, ameliyat masasında traş yapılmalıdır.
• Ameliyat öncesi koruyucu antibiyotik yapılır
• Hasta 2-3 saat önceden hastaneye yatırılır. Gerekli formaliteler hazırlanır ve ameliyata alınır.

Penil protez ameliyatı kaç saat sürer, hangi tip anestezi verilir, kaç gün hastanede yatış olur?

Protez ameliyatını genel veya spinal anestezi altında yapıyoruz. Ameliyat 1,5-2 saat kadar sürer. Hastalar ameliyattan 6-7 saat sonra taburcu edilir. Genellikle hastalarımızı bir gün hastanede tutuyoruz.

Protez ameliyatı sonrası nelere dikkat edilir?

Genel anestezi ile yapılmışsa 4-5 saat sonra hastalar ağızdan sulu gıda ve sıvı almaya başlar. Spinal anestezi yapılmışsa ameliyat çıkışı ağızdan alırlar. Ağrı için ağrı kesiciler ve enfeksiyona karşı antibiyotik başlanır. Ameliyattan sonra ertesi gün foley sonda çıkartılır. Ameliyattan 2-3 gün sonra normal aktivitelere başlanır. 2-3 gün sonra bandajı açarız. İlk 2-3 hafta ödem olacağı için çok fazla ayakta kalmamalarını öneririz. 4-5 gün yara yerinin kuru kalması gerekir, daha sonra banyo yapılabilir. 4-6 haftadan sonra hastalar spor yapabilirler, ağırlık kaldırabilirler.

Penis protezinin komplikasyonları nelerdir?

Penis protezi ameliyatı hassas bir işlemdir. Nadir de olsa kopmlikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar şunlardır:
• Protez enfeksiyonu
• Protez pompa sisteminde arızalanma
• Protezi uzun olmasına bağlı sorunlar
• Protezi kısa olmasına bağlı sorunlar
• Üretral erozyon veprotezin üretradan çıkması
• Penis başında erozyon ve penis başından protezi çıkması

Protez enfeksiyonu en sık kimlerde görülür?

Protez cerrahisinde en kötü ve istenmeyen komplikasyonlardan birisi enfeksiyondur. Ameliyat sırasında çok dikkat ettiğimiz ve uygun merkezlerde yaptığımız için enfeksiyonla karşılaşmamaktayız. Penis protezi enfeksiyonu için risk faktörleri ve sık görülen enfeksiyon nedenleri şunlardır:
• Düzenli takip edilmeyen şeker hastalığı
• İmmün sistemi zayıf kişiler
• Böbrek nakli olan hastalar (immün süpresif ilaçlara bağlı)
• Felçli hastalar
• Hijyene dikkat etmeyen hastalar
• Beslenme sorunu olan yaşlı hastalar

Şeker hastalarında hemoglobin A1C (HbA1c) yüksekliği protez enfeksiyonu için bir gösterge olur mu?

HbA1c seviyesi şeker hastalığının son 3 ayda düzenli gidip gitmediği hakkında fikir verir. Yükselmesi şeker kontrolünün iyi olmadığını gösterir. Eskiden HbA1c yüksekliğinin protez enfeksiyonu için bir gösterge olacağı düşünülürdü. Yapılan çalışmalarda bunun tek başına bir enfeksiyon riskini gösteremeyeceği bildirilmiştir. Gene de düzenli bir şeker kontrolünün olası tercih edilmelidir.

Ameliyattan kaç gün sonra ilişkiye girilir?

Protez ameliyatından sonra hastalarımız 4-6 hafta geçtikten sonra normal ilişkiye girebilirler.

Penis protezi ameliyatının ücreti (fiyatı) ne kadardır?

Protez fiyatı değişiklikler gösterir. Protez fiyatını etkileyen faktörler;
• Protezi tipi
• Kullanılan marka
• Ameliyatın yapıldığı hastane
• Ameliyatı yapan doktor
• Hastanın başka hastalığının bulunup bulunmaması

Penil protez nasıl çalışır?

Penil protezlerin çalışma şekli protezin şekline göre değişir. Malleable (tek parçalı) protezlerin kullanılması oldukça basittir. Hastalar istedikleri zaman ilişkiye girerler. Şişrilebilen protezlerde hasta ilişkiye girmek istediği zaman skrotumdaki pompa aracılığıyla protezi aktive eder ve ilişkiye girer. Sonunda tekrar söndürme butonuna basılarak sistem normal haline getirilir.

Penil protez ameliyatı ağrılı mı?

Protez ameliyatı ağrılı bir ameliyat değildir. Küçük bir kesi ile ameliyat yapılır. Ameliyat sonrası ağrı kesicilerle hastalar rahat bir dönem geçirir.

Penis protezi ne kadar vücutta kalabilir?

Penil protezler uzun süre vücutta sorunsuz kalabilirler. Bizim hastalarımızdan 15-17 yıl sorunsuz kullananlar mevcuttur. Literatürde de bilgiler bu yöndedir.

Penil protezlerinde arıza olabilir mi?

Penil protezlerde zaman içinde arızalanma görülebilir. Arıza en sık şişirilebilen, üç parçalı protezlerde görülür. Genellikle pompa bozulması şeklinde arızalar görülür. Arıza görülme oranı son derece düşüktür. Arıza durumunda tamir mümkündür.

Şişirilebilen penis protezi ne kadar süre içinde hazır olur?

Bu protezlerin şişirilip ereksiyona hazır hale gelmesi çok kısa sürede gerçekleşir. Birkaç saniyede protezi şişirebilmek ve ilişkiye uygun hale getirmek mümkündür.

Şişirilebilen protezler ile ne kadar süre şişmiş halde ilişkide bulunulur?

Protezlerle ne kadar süre ilişkide bulunulacağına dair net bir sınırlama yoktur. Hastalarımız 30-60 dakika kadar sorunsuz ilişkiye girebilmektedir.

Penis protezlerinin uzunlukları ne kadardır?

Penis Penis protezlerininuzunluğu değişir. Hastaların istediği uzunlukta protez takma igbi bir durum söz konusu değildir. Ameliyatta penisin uzunluğu ölçülür ve kişiye uygun protez takılır.

Penis protezi varken spor yapılabilir mi?

Penis protezi ameliyatından 4-6 hafta sonra hastalar spor yapabilir. Spor için bir engel yoktur. Hastaların protez bölgesine travma almamaya dikkat etmeleri gerekir.

Penis protezi ile her gün ilişkide bulunulabilir mi?

Protez ameliyatı olanlarda ilişkide bir sınırlama yoktur. Hastalar istediği sıklıkla fazla travmatik olmamak kaydıyla ilişkiye girebilirler.

Penis protezleri günlük yaşamda dışardan belli olur mu?

Hayır. Penis protezleri dışardan, günlük hayatta belli olmaz. Özellikle şişirilebilen protezlerde bu konuda hiç sıkıntı yoktur. Malleable protezlerbükülebilir protezler olduğundan hastalar uygun şekilde elbiselerinin altında protezi gizleyebilirler. Bu hastalarımıza genellikle rahat kıyafet kullanmalarını öneriyoruz.

Penil protez ile orgazm olunabilir mi?

Protez taktıran hastalar normal şekilde orgazm olabilirler. Bu konuda her hangi bir sorun olmaz.

Protez ameliyatı libidoyu (cinsel istek) artırır mı?

Penis protezi libido üzerine her hangi bir etkiye sahip değildir. Hastaların libidosunu, yani cinsel isteğini olumlu veya olumsuz etkilemez. Ancak normal bir cinsel hayatın etkisiyle libido olumlu yönde etkilenebilir.

Penil protez ameliyatı olan kişilerin çocuğu olur mu?

Evet. Protez ameliyatı olan kişiler çocuk sahibi olabilirler. Eğer sğerm yapımında ve meni gelmesişnde (ejakülasyon) bir sorun yoksa penil protez ameliyatı çocuk olmasına bir engel değildir.

Penis protezi çıkartıldıktan sonra normal ereksiyon olur mu?

Hayır penis protezi takılan hastalarda protez çıkartıldıktan sonra normal yolla ereksiyon gerçekleşmez. Yan, geri dönüşsüz bir ameliyattır. Bu nedenle penil protez ameliyatı en son tercih ettiğimiz bir yöntemdir.

Önceden normal protez taktıran hastaya sonra şişirilebilen protez takılabilir mi?

Bazı hastalar önceden malleable protez taktırmıştır, ancak sonradan şişirilebilen protezle değiştirmek isteyebilirler. Bu şekilde değişim mümkündür. Bu durumlarda enfeksiyon riski olduğundan azami özen gösterilmelidir.

Penil protez ile çiftlerin memnuniyeti nasıl?

Penisprotezi taktıran hastalarda cinsel memnuniyet çok yüksektir. Hem kadın hem de erkekte memnuniyet, cinsel tatmin bizim hastalarımızda ve literatürde %95-100 oranındadır.

Penis protezi ile penis boyunda uzama, kısalma olur mu?

Penis protezi takılan hastalar, ereksiyon sorunu nedeniyle uzun süre penislerinin kullanamadığı için penisleri biraz küçülür. Bu nedenle hastalar protezi penisi küçülttüğünü düşünür. Penis protezi ile penis boyu uzamaz. Peniste çok az bir kısalma olabilir.

Penis protezi takılacak hastalara penis uzatma ameliyatı yapılır mı?

Eğer bu hastalarda pubik bölgelerde fazla yağ varsa bu yağlar alınabilir. Ayrıca penisin asıcı bağlarının gevşetilmesi ile de bir miktar uzama sağlamak mümkündür.

Penis protezi ile penis çapı kalınlaşır mı?

Penis protezi ile penisin çapında artış olmaz. Daha önceden kullanılmamaya bağlı olarak çok az bir miktarda incelme olabilir.

Protez ameliyatı olanlara uzatma ve kalınlaştırma ameliyatı yapılır mı?

Penis protezi takılan hastalara sonradan penis boyu uzatma ameliyatı yapılmaz. Bu şekilde penis boyunu uzatmak mümkün değildir. Ama bu hastalara daha sonradan kalınlaştırma ameliyatı çok dikkatli bir şekilde yapılabilir.

Penil protez ameliyatı ile penis baş kısmı da büyür mü?

Hayır. Penis protezi korpus kavernozum denen penisin iç kısmına yerleştirilir. Penis baş kısmı bu hastalarda değişmez, hatta bir miktar küçülme olabilir.

Penis protezi ameliyatı genital estetik bir ameliyat mı?

Hayır. Penis protezi ameliyatı bir genital estetik ameliyat değildir. Fonksiyonel bir cerrahidir. Mutlaka bir Üroloji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Peyronie hastalığı için penis protezi takılır mı?

Bu durum hastaya göre değişir. Eğer hastada ereksiyon sorunu yok ve sadece Peyronie hastalığı varsa bu hastalığa özel ilaçtedavisi veya ameliyat tedavisi uygulanır. Eğer Peyronie hastalığında diğer tedavilere cevap vermeyen bir ereksiyok sorunu (ED) varsa bu durumda penil protez ameliyatı yapılabilir.

Peyronie hastalarında en uygun protez hangisidir?

Yapılan çalışmalarda hem malleable hem de şişirilebilen protezlerin eğrilik düzelmesi ve hasta memnuniyeti yönünden benzer olduğunu göstermiştir.

Priapizm hastalığı tedavisinde penis protezi ameliyatı yapılır mı?

Priapizm hastalarında eğer geç müdahale edilmiş ve hastada kalıcı ereksiyon sorunu gelişmişse bu durumda yapılacak seçenek penis protezi ameliyatıdır. Bu hastalarda geçen zaman içinde penis boyu kısalması ve çap inncelmesi olacağından mümkün olan en kısa sürede, fazla gecikmeden ameliyat yapılmalıdır. 2 haftadan sonra yapılan protez ameliyatlarında sorun çıkma riski vardır.

Priapizm hastalarında en uygun protez hangisidir?

Priapizme bağlı ereksiyon sorunu gelişen hastalarda penis protezi takmak tecrübe ister. Kavernöz cisimler fibrozise gitmiştir. Protez yerleştirmede sorunlar olabilir. Yapılan çalışmalarda malleable ve şişirilebilen protezlerin her ikisi ile de bu hastalarda olumlu sonuçlar alundığı bildirilmiştir. Genellikle şişirilebilen protezler önerilmektedir, özellikle genç hastalarda. Biz de priapizm geçiren hastalarımızda şişirilebilen penis protezini tercih ediyoruz.

Penis eğriliği tedavisinde penil protez takılır mı?

Hayır. Penis eğriliğinin tedavisi değişiktir. Hastaya uygun tedaviler yapılır. Protez ameliyatı penis eğriliği olan hastalarda eğriliği düzeltmek amacıyla yapılmaz.

Penis protezi olan hastalara MR (MRI) çekilir mi?

Vücutta metal içeren implantlar varsa MRI çekimi sırasında mutlaka önceden bilgi verilmelidir. Penil protezler metal içermezler. Silikondan yapılmış özel ürünlerdir. Penil protezler yapılarında metal içermediği içn protezli bir kişinin MRI çektirmesinde her hangi bir olumsuzluk yaşanmaz.

Özet: Penis protezleri malleable (bükülebilen) ve şişirilebilen olmak üzere başlıca iki çeşittir. Penis protezi ameliyatı, özellikli bir ameliyattır. Erektil disfonksiyon hastalarında mevcut tedavilere cevap vermeyen durumlarda en son seçenektir. Geri dönüşümsüzdür. Tecrübeli ellerde başarı oranı çok yüksek, koplikasyonları son derece azdır. Bu makalemde kendi tecrübelerim ve hastalarımdan elde ettiğim gözlemlere dayanarak penis protezleri ve protez cerrahisi ile ilgili sık sorulan soruları cevaplamaya çalıştım.

Prof.Dr. Emin ÖZBEK
Üroloji Uzmanı
İstanbul- TÜRKİYE

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp
1