Doğuştan penis eğriliği veya halk arasında bazen “yamuk penis” olarak ta bilinen bu hastalık, doğumdan itibaren erkek çocuklarda görülen ve tedavi edilmezse ileriki yaşlarda ciddi cinsel ve psikolojik sorunlara yol açan bir hastalıktır. Bu makalemde çok sayıda doğuştan penis eğriliği takip ve tedavisi sonucu edindiğim bilgiler ışığı altında genel bir bilgilendirme yapacağım.
Doğuştan Penis Eğriliği Nedir?
Doğuştan (konjenital) penis eğriliği veya “chordee” (penil kurvatür, penil deviasyon), sonradan herhangi bir nedene bağlı olmadan (travma, değişik hastalıklar gibi) çocuklarda doğumdan itibaren var olan peniste değişik derecelerde eğrilik durumudur. Aileler çocuklarının bezlerini değiştirirken veya elbise giydirirken fark ederler, bazen de çocuk ergenliğe gelene kadar anlaşılmaz ve ereksiyon sırasında eğrilik olduğu gözle görülür.
Konjenital Penil Eğrilik Ne Sıklıkla Görülür?
Gerçek görülme oranını söylemek zordur, doğumsal eğrilik 100 doğumda bir oranıında görülür, yani 100 erkek çocuktan ortalama 1’in de doğuştan penis eğriliği vardır. Bu eğriliklerin derecesi değişik olabilir.
Doğuştan Penis Eğriliği Ailesel Midir?
Bo konuda çok ayrıntılı bilgi yok, ancak bazı çalışmalarda ailesel olabileceği bildirilmiştir. Literatürde iki erkek kardeşte penis eğriliği vakası ve bunların ameliyatla düzeltildiği yayınlanmıştır.
Belirtiler Nelerdir?
Konjenital penil deviasyonda belirtiler veya şikayetler fiziksel veya psikososyal olarak karşımıza çıkar. Peniste normal halde veya ereksiyon sırasında, ilişki sırasında herhangi bir ağrı olmaz.
- Ereksiyon sırasında peniste eğilme
- Ereksiyon halindeyken peniste şekil bozukluğu
- Bazı hastalarda ilişki sırasında ağrı
- Bazen kadında ilişki sırasında ağrı olabilir
- İlişkide zorlanma
- İleri derecede eğrili,k varsa ilişkiye girememe
- Ciddi vakalrda ereksiyon sorunu veya zorluğu
- Peniste kısalık
- Penis cildinde kıvrılma
- Penil torsiyon (dönme)
- Hastaların öz güvenlerinde azalma olur
- İlişki sırasında utanma hissederler
Penis Eğriliğinin Sınıflaması Nasıldır?
Penis eğriliğinin derecesini belirlemek için tanımlanan bir sınıflama veya derecelendirme yöntemi vardır. Bu skorlama sisteminde Penis eğriliğieğriliğin derecesine göre eğrilik 3 şekilde sınıflandırılır;
- Hafif eğrilik: Eğriliğin derecesi 30’un altındadır
- Orta derecede eğrilik: Eğrilik derecesi 30-60 derce arasındadır
- Ciddi/ ileri dercede eğrilik: Eğriliğin derecesi 60’ın üzerindedir.
Penis Eğriliği Normal Midir?
Çok az derecelerde peniste eğrilik normal kabul edilebilir, çoğu zaman ereksiyon sırasında sağa, sola, ön ve arkaya değişik yönlere eğrilik görülebilir. Eğer eğrilik ilişkiye girmeyi engelleyecek derecede fazla ise ve psikolojik olarak kişiyi rahatsız ediyorsa bu durum normal değildir, mutlaka konuyla ilgili bir Üroloğa görünmede fayda vardır.
Doğuştan Penis Eğriliğinin Nedenleri Nelerdir?
Doğuştan penis eğriliğinin denenleri tam olarak bilinmemektedir. Genel olarak 2 neden etkilidir;
- Tunika albugineada gelişme kusuru: Bu durumun penisin iç kısmındaki ereksiyondan sorumlu yapıları saran tabakanın (tunika albuginea) düzensiz büyümesi sonucu olduğu bilinmektedir. Başka bir deyişle eğrilik olan tarafta tunika albuginea tam olarak gelişememekte ve bunun sonucu olarak bu tarafa doğru ereksiyon sırasında eğilme olmaktadır.
- Bir diğer neden hipospadias hastalığı: Hipospadias, erkeklerde üretra denen idrar kanalının dışa açılan kısmının penisin alt tarafında değişik bilgelere açılması durumudur. Bu hastalıkla birlikte peniste aşağı yöne doğru eğilme olur.
Doğuştan Penis Eğriliği Kalıcı Mı?
Konjenital (doğuştan) penis eğriliği kalıcıdır. Tedavi edilmezse kendiliğinden düzelme olmaz. Düzelebilmesi için mutlaka cerrahi girişim gerekir.
Doğuştan Penis Eğriliği Nasıl Düzelir?
Penis eğriliği hastalığının nasıl düzeleceği ile ilgili ailelerden çok sık sorular almaktayız. Bu hastalığın düzelebilmesi için tek yol ameliyattır. Ameliyatla penis normal şekline getirilir.
Yamuk Penis Doğal Yolla Düzelir Mi?
Penis eğriliği veya halk arasında “yamuk penis “olarak tarif edilen bu durum, doğumsal bir hastalıktır. Hastalığın doğal yollarla tedavisi yoktur.
Bu Hastalar Çocuk Sahibi Olabilirler Mi?
Bu hastalığa sahip ailelerin en çok merak ettiği ve endişelendiği durumlardan birisi de çocuklarının ileride kısır kalıp kalmayacağıdır. Bu Hastalıkta testisler normaldir, sperm yapımında bir sorun yoktur. Eğer normal ilişkiye girebiliyorlarsa çocuk olması yönünden bir sorun olmaz, ancak ilişkiye girmede sorun varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Doğuştan Penis Eğriliği Zararlı Mı?
Doğuştan penis eğriliği ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz, ancak kişilerde psikolojik olarak sitres oluşturduğundan kişinin kendine öz güvenini azaltır, ereksiyon sorunlarına yol açar ve bu nedenlerle mutlaka tedavi edilmelidir.
Penis Eğriliği Cinselliği Etkiler Mi?
Bu durum, eğriliğin derecesi ile ilişkilidir. Ciddi derecelerde eğrilik varsa ilişki sırasında hem erkek hem de kadında ağrı görülebilir. Zorlanmaya bağlı penis kırığı ortaya çıkabilir. Penis eğriliği şu durumlarda cinselliği olumsuz etkiler;
- Psikolojik olarak hastayı ve eşini olumsuz etkiliyorsa
- İlişkiye girmeyi zorlaştıracak derecede eğrilik varsa
- İlişki sırasında kadında ağrı oluyorsa
Doğuştan Penis Eğriliği Ciddi Bir Problem Midir?
Bu kişilerde eğrilik daima ereksiyon sırasında görülür, normal durumda penis tamamen normal şekildedir. Kozmetik görümüm dışında ciddi bir problem oluşturmaz. Hastaları sitrese sokacak görüntü ve ilişkiyi zorlaştıracak ileri derecede eğrilik hastaların cinsel hayatında problemler yaratabilir.
Doğuştan Penis Eğriliği İlerler Mi?
Hastalık zaman içinde ilerlemez, genellikle stabil seyreder. Bu bakımdan hastalığın ilerlemesine dönük girişimlere gerek yoktur, bu amaçla kullanılan her hangi bir ilaç tedavisi de mevcut değildir.
Doğal Yollarla Düzelme Olur Mu?
Konjenital penis eğriliği doğal yollarla, kendiliğinden düzelmez. Mutlaka ameliyat gerekir. Hastalarımıza bu amaçla satılan ilaç veya bitkisel tedavilere, doğal ürünlere itibar etmemelerini öneriyoruz.
Doğuştan Penis Eğriliğinin Ameliyatsız Tedavisi Var Mı?
Hayır, konjenital penis eğriliğinin ameliyatsız tedavisi yoktur. İlaçla tedavisi, bitkisel tedavi, alternatif tıp yöntemleri ile tedavi mümkün değildir. Tek tedavi yöntemi cerrahi, yani ameliyattır.
Doğuştan Penis Eğriliği Ne Zaman Ameliyat Yapılmalıdır?
Bu hastalığı olan çocukların ailelerinin bize sık sorduğu soruların başında “ameliyatın en uygun hangi yaşta yapılacağı” sorusudur.
Çocuklarda penis gelişimi 18 yaşına kadar tamamlanacağından mümkün olduğunca biz 18 yaş altında ameliyat önermiyoruz. Eğer eğrilik ciddi derecede ise ve hasta görüntüden rahatsızsa daha erken dönemde cerrahi girişim yapılabilir. Literatür bilgisi de bu yöndedir. Ancak hastada eğer hipospadias hastalığı da varsa birlikte eğrilik te düzeltilir.
Ailelere önerilerimiz çocuklarının mutlaka bu konuyla ilgisi ve tecrübesi olan bir Üroloğa danışmalarıdır.
Konjenital Penis Eğriliği Ne Hangi Durumlarda Ameliyat Yapılmalıdır?
- Eğrilik ciddi derecede ise (genellikle 30 dereceüstü ameliyat gerekir, eğer eğrilik 60 derece ve üzeri ise hastayı daha fazla rahatsız edeceğinden ameliyat bu hastalar için daha uygundur)
- İlişkiye girmede zorlanma varsa
- Karşı tarafta ilişki sırasında ağrı varsa
- Psikolojik olarak hasta rahatsız ise
- Estetik açıdan hasta mutlu değilse bu durumlarda ameliyat gerekir.
Ameliyat Sonrası Peniste Kısalma Olur Mu?
“Penis eğriliği ameliyatlarından sonra peniste kısalma olur mu?” sorusu ailelerin ve hastaların sıkça sordukları sorulardan birisidir. Bu sorunun cevabı yapılacak ameliyatın şekline ve eğriliğin derecesine göre değişir. Penis eğriliği ameliyatlarından sıkça yapılan “plikasyon yöntemi” sonucunda peniste bir miktar kısalma olur. Eğer eğrilik derecesi çok fazla ile kısalma da o oranda fazla olacaktır.
Biz ciddi eğriliği olan hastalarda kısalmayı önlemek için özel teknikler kullanarak penis boyunu mümkün olduğunca normal tutmaya çalışıyoruz. Bu yöntemle penis ameliyat öncesi boyutuna göre bir miktar daha uzun olabilmektedir.
Ameliyat Sonrası Eğrilik Tekrarlar Mı?
Hayır, uygun bir şekilde yapılan penis eğriliği ameliyatı sonrası eğrilik tekrarlamaz, penis normal görüntüsünü kazanır.
ESWT Tedavisi doğuştan Penis Eğriliğinde Etkili Mi?
ESWT tedavis, Peyronie hastalığına bağlı penis eğriliği tedavisinde erken dönemde etkilidir. Peyronie hastalığında ağrıyı giderir, plakları küçültür veya kaybeder. Doğuştan penis eğriliğinin tedavisinde ESWT tedavisinin kesinlikle yeri yoktur, çünkü bu hastalıkta peniste plak ve ağrı yoktur, doğuştan bir gelişme kusuru söz konusudur.
Doğumsal Penis Eğriliği Peyronie Hastalığına Bağlı Eğrilikten Nasıl Ayırt Edilir?
Her iki tip hastalıkta da ereksiyon sırasında peniste eğilme vardır. Bazı ayırt edici özellikler şunlardır;
- Doğumsal penis eğriliğinde ereksiyon sırasında ağrı yoktur,
- Peyronie hastalığının erken fazında (erken dönem) ağrı olabilir, ancak geç dönemde (kronik faz) ağrı yoktur.
- Doğuştan eğrilikte peniste plak (sert doku, kireçlenmiş doku, skar dokusu) yoktur, ancak Peyronie hastalığında plak vardır ve muayenede, ultrasonda bu plak görülür.
- Peyronie hastalığında penis ereksiyon sırasında plak tarafına doğru eğilir, doğuştan olan eğrilikte eğilen taraf tam gelişmemiştir.
- Konjenital eğrilikte ilerleme olmaz, Peyronie hastalığındaki eğrilik hastalık stabil hale gelene kadar ilerler, ondan sonra ilerleme durur.
- Doğumsal penis eğriliği doğumdan itibaren vardır
- Peyronie hastalığına bağlı eğrilik sonradan ortaya çıkmıştır
- Doğumsal eğrilikle birlikte hipospadias bulunabilir
- Peyronie hastalığında hipospadias olmaz
Ameliyat Öncesi Yapılması Gerekenler!
- Ameliyat öncesi hastalar kan sulandırıcılar alıyorsa en az 5-6 gün öncesinden bunları kesmelidirler.
- Daha önceden kronik hastalıkları nedeniyle almakta oldukları ilaçları mutlaka anestezi hekimine bildirmeliler,
- Akciğer ve kalp muayenesi sonucuna göre akciğer grafisi ve EKG istenebilir
- Her ameliyatta olduğu gibi ameliyat için rutin kan testleri alınır.
Ameliyat Günü Yapılması Gerekenler
- Hastalar ameliyattan önce en az 4-5 saat hiçbir şey yiyip içmezler
- Hastalar her şey hazır olduktan sonra ameliyat günü en az 1-2 saat önceden hastaneye yatış yaptırırlar
- Ameliyatla ilgili aydınlatılmış onam formu hastaya okutulup imzalatılır
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Hastalar genellikle ameliyat sonrası birinci günde taburcu edilir
- Enfeksiyona karşı antibiyotik ve ağrılar için ağrı kesici başlanır
- İlk 4 hafta boyunca çok fazla hareket etmemeleri, ağır spor yapmamaları, rahat kıyafetler giyinmeleri önerilir
- Dikişler kendiliğinden eriyen dikişlerdir, alınmasına gerek kalmaz, zaman içinde erir
- 1 hafta süreyle yaranın su ile temas etmemesi gerekir
- Cinsel ilişkiye 4-6 hafta sonra başlanır
- Doktorun önerdiği dönemlerde kontroller sağlanır
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Ameliyat yapılan ameliyatın çeşidine göre 1-2 saat arasında sürer.
Hastalar Kaç Gün Hastanede Kalır?
Ameliyat sonrası hastalar ameliyattan 5-6 saat sonra ayni gün veya ertesi gün taburcu edilir.
Hangi Tip Anestezi Uygulanır?
Penis eğriliği ameliyatı spinal anestezi (belden aşağı uyuşturma) veya genel anestezi altında yapılır. Çocuklarda daha çok genel anestezi tercih edilir.
Penis Eğriliği Ameliyatının Komplikasyonları Nelerdir?
Eğer ameliyat tecrübeli ellerde yapılırsa ciddi bir komplikasyon görülmez. Ameliyat sonrası ameliyat yerindeki dikişler ve sertlik ele gelebilir, zamanla bunlar düzelir. Bazen eğriliğin yönüne bağlı olarak ameliyat sırasında çok seyrek olarak penis siniri etkilenirse ciltte uyuşma, az da olsa his kaybı olabilir.
Doğuştan Penis Eğriliğinin Tedavisi/ Ameliyatı
Hastalığın tedavisi cerrahidir, yani ameliyattır. Ameliyat puberte (ergenlik, 18 yaş) dönemine kadar ertelenir. Bazen hastalar görüntüden çok rahatsızlar ve bir an önce düzeltilmesini istiyorlarsa daha erken dönemde de yapılabilir.
Penis eğriliğini düzeltmek için başlıca 2 ameliyat yöntemi vardır;
- Plikasyon ameliyatı: Bu ameliyat ile eğriliğin karşı, normal tarafa “plikasyon süturları” denen dikişler atılır ve bu şekilde dengelenme sağlanarak eğrilik düzelir ve penis normal görüntüsüne gelir. Ancak bu ameliyatta penisin bir miktar kısalması söz konusu olabilir.Bu kısalma eğrilik ne kadar fazla ise o oranda fazla olur.
- Yama yöntemi (greft yöntemi): Bu yöntemde eğrilik olan tarafta penisi çevreleyen tabaka (tunika albuginea) çıkartılarak yerine vücudun değişik kısımlarından alınan “greft” (yama) konur. Bu tekniğin plikasyon yöntemine göre en önemli avantajı peniste kısalma olmamasıdır. Bu ameliyat diğerine göre biraz daha uzun sürer ve tecrübe isteyen bir işlemdir. Biz ciddi eğriliği olan hastalara kısalmanın önüne geçebilmek için bu yöntemi tercih ediyoruz.
Özetleyecek olursak; doğuştan penis eğriliği peniste değişik derecelerde eğilme ve şekil bozukluğu ile karakterize, tedavi edilmezse kişiyi ciddi psikolojik problemlere sokan doğuştan bir hastalıktır. İlaç ile tedavisi yoktur, kendiliğinden düzelmez, en etkili tedavi yöntemi ameliyattır ve başarı oranı yüzde yüze yakındır. Tecrübeli ellerde yapılan ameliyatlarda ciddi bir komplikasyon, nüks görülmez.
Prof. Dr. Emin ÖZBEK
Üroloji Uzmanı
Cevap bırakın