Epididim Kisti (Epididimal Kist): Nedir Tanı Belittiler ve Tedavi

Epididim Kisti (Epididimal Kist): Nedir Tanı Belittiler ve Tedavi

Epididim kisti, spermleri taşıyan ve depolayan testisin üst arka kısmında bulunan epididim denen tüp şeklindeki yapıların içi sıvı dolu kistik hastalığıdır. Epididimal kistler bazen spermatosel ile karıştırılabilir. Spermatoselde kist içinde sperm bulunurken, epididim kistlerinin içinde normal sıvı bulunur.

 

Belirtiler: 

Herhangi tipik bir belirtisi veya semptomu yoktur. Testisin üst arka kısmında orta veya aşağı seviyede düzgün kenarlı, ağrısız kistik yapı ele gelir. Spermatoselde ise testisin üst ve arka kısmında kist ele gelir. Skrotumda hafif künt bir ağrı, skrotumda dolgunluk ve rahatsızlık hissi vardır. Hastalar genellikle kendileri kisti fark ederler ve hekime başvururlar veya ürolojik muayene sırasında doktor tarafından teşhis edilir.

 

Nedenleri: 

Epididim kistlerinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Hayatı tehdit eden ve ciddi komplikasyonnları olan bir hastalık değildir. Ancak hastalar eğer skrotumlarında kitle hissederlerse testis kanseri ve fıtık gibi durumları ekarte etmek için mutlaka bir hekime başvurmalıdırlar.

 

Tanı:

 Epididim kistleri hastalar tarafından veya ürolojik muayene sırasında hekim tarafından yapılan muayenede tespit edilir.  Sadece muayenede spermatosel veya epididim kisti olduğunu ayırmak zordur.

 

Ultrasonografi ile kist kolayca gösterilebilir.  Ayrıca ultrason kisti diğer testis kanseri gibi ciddi hastalıklardan ayırt etmede oldukça önemli ve değerli bir tanı yöntemidir. Daha ileri radyolojik tetkiklere genelde gerek yoktur. Çoğu zaman muayene ve ultrasonla teşhis koyulur.

 

Tedavi: 

Epididimal kistlerin çoğu tedaviye gerek duymaz. Ancak kist büyük ve hastaları rahatsız edecek boyutta ise tedavi yapılmalıdır. Tedavi cerrahidir. Ameliyatla lokal veya spinal anestezi (belden aşağı uyuşturularak ) ya da kısa süreli genel ansetezi ile kist alınır. Ameliyat 30 dakika kadar süren basit bir ameliyattır. Hastalar eğer genel veya spinal anestezi almamışsa opereasyondan birkaç sonra taburcu edilirler. Ameliyattan sonra ntibiyotik ve ağrı kesiciler yazılarak hastalar taburcu edilir. Birkaç gün sıkı kıyafet giymemesi gerekir, 2-3 gün sonra normal günlük aktivitelerine ağır olmamak kaydıyla başlayabilirler. Kist sırasında sperm kanallarının zarar görmemesine özen gösterilmelidir.

 Cerrahi dışında kistin dışardan enjektör ile aspire edilmesi veya kist içine özel maddeler vererek kistin kapanmasına yardımcı olan maddeler (skleroterapi) verilerek te tedavi yapılabilir. Fakat biz ürologlar genellikle ameliyatla kistin alınmasını tercih etmekteyiz.

 

Prof. Dr. Emin ÖZBEK

Üroloji Uzmanı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp
1