Koterizasyon ile Genital Human Papilloma Virüs (HPV, Kondilom) Tedavisi

HPV Tedavisi (Genital Siğil)

Genital siğiller (kondilom), cinsel aktif kişilerde sık rastlanılan cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Büyüklükleri ve sayıları değişebilir. Tek bir tane olabileceği gibi birden fazla ve değişik boyutlarda görülebilir. Bu makalemde sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisi olan genital siğillerin nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri, tanı ve tedavisinden bahsedeceğim.

Genital siğil nedir?

Genital siğiller, human papilloma virüs (HPV) tarafından oluşturulan ve genital bölgelerde ortaya çıkan cillten kabarık, bazen ciltle ayni seviyede, çok sayıda ve değişik boyutlarda olabilen lezyonlardır. Seksüel aktif yaşlarda sık görülür. En sık görülen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.

Genital siğillerin nedenleri nelerdir?

Genital bölgedeki siğillerin etkeni human papilloma virüs (HPV) denen bir virüstür. Bu virusun bir çok tipi vardır. Genital bölgelerde siğile neden olan 40 dan fazla HPV tipi bulunmaktadır. HPV 6 ve HPV 11 tipleri sıklıkla genital siğillere neden olur.

Genital siğiller nasıl bulaşır?

HPV virüsü cinsel ilişki ile geçer. Bu nedenle bu hastalık cinsel yolla geçen hastalıklar arsında yer alır.

HPV ilişkiden ne kadar süre sonra ortaya çıkar?

HPV’nin kuluçka süresi ortalama 2 hafta ila 2 yıl arasında değişir. Çoğunlukla genital bilgedeki siğiller (kodilom, verru) hasta kişilerle ilişkiden 3-4 ay sonra oluşmaktadır.

Genital siğiller tehlikeli midir?

HPV virusuna bağlı genital bölgelerde oluşan siğiller bazı kanser tiplerine neden olduğundan önemlidir. Mutlaka bir Üroloğun veya bayansa kadın doğum uzmanının görmesinde fayda vardır.

Genital bölgelerde siğil varken ilişkiye girilir mi?

Bu siğiller hasta kişilerle ilişki sonucu bulaşır. Yani genital siğiller cinsel yolla geçen bir hastalıktır. Siğil varken korunmadan ilişkiye girilmesi durumunda karşı tarafa hastalığın geçme ihtimali vardır.

HPV olan bir kişi ile cinsel ilişkiye girilir mi?

Genital bölgede siğil olan kişilerin mutlaka tedavi olmaları ve bundan sonra ilişkiye girmeleri gerekir. Eğer ilişki olacaksa mutlaka kondom kullanılmalıdır. Aksi taktirde karşı tarafa hastalığın geçmesi söz konusudur.

Siğil bulaştığı nasıl anlaşılır?

Daha önceden eğer genital bölge cildinde her hangi bir lezyon yoksa ve korunmadan ilişki sonrası ciltte siğiller ortaya çıkmışsa bu durumda genital siğilden şüphelenilmelidir. Bu lezyonlar her zaman siğil şeklinde kabarık olmayabilir, bazen genital bölge cildinde kahverengi lekeler şeklinde de karşımıza çıkabilir.

HPV varlığı nasıl anlaşılır?

HPV tanısı için kandan yapılan bir test yoktur. Kadınlarda serviksten alınan simirde HPV tanısı konur. İleri testlerle HPV tiplemesi yapabilmek mümkündür.

Genital siğiller tuvaletten bulaşır mı?

Genital siğiller tuvaletten, lavabodan bulaşmaz. Ayni şekilde çatal, kaşık, tabak, bardak vs… yoluyla geçiş olmaz.

HPV olan kişilerin evlenmesinde bir engel var mıdır?

HPV olması evliliğe engel değildir. Uygun şekilde tanı ve tedavi ile 1. yıldan sonra yaklaşık %70, 2 yılda ise %90 oranında HPV vücuttan temizlenir.

HPV’nin kesin tedavisi var mıdır?

Vücuttaki siğiller alındıktan sonra hastalık tamamen tedavi edilmiş olmaz. Sadece virusun neden olduğu lezyonlar ortadan kaldırılmış olur.Virusu tamamen vücuttan yok eden bir tedavi yöntemi nmevcut değildir.

Siğil tedavisinden ne kadar sonra ilişkiye girilir?

Genital siğiller alındıktan 7-14 gün sonra ilişkiye girilebilir.

Genital siğiller kendiliğinden geçer mi?

Genital siğiler zamanla kendiliğinden geçebilir. Bazen de  tedavi edildikten sonra tekrar ortaya çıkabilir. Ancak virusun vücuttan tamamen atılması mümkün değildir.

Genital siğiller için risk faktörleri nelerdir?

Hastalık cinsel yolla geçen bir hastalık olduğundan risk faktörleri de benzerlik gösterir.

  • Birden fazla cinsel partneri olanlar
  • Korunmadan ilişkide bulunmak
  • Başka cinsel yolla geçen hastalığın olması
  • İnsanların tanımadığı kişilerle ilişkide bulunması
  • Genç yaşlarda cinsel ilişkide bulunmak
  • Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması: HIV hastalığı olanlar, vücut direncini alan ilaçları kullanılması gibi.
  • Aşırı sigara içme

Genital siğillerden nasıl korunulur?

Genital siğillerden korunma cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemleri ile benzerdir. HPV infeksiyonuna karşı korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

  • Az sayıda partnerle ilişkide bulunmak
  • HPV virusuna karşı aşı yaptırmak
  • İlişki sırasında kondom kullanmak
  • Tanımadığınız kişilerle ilişkide bulunmamak

Genital siğillere karşı aşı var mı?

Genital siğillere neden polan HPV virusuna karşı aşı mevcuttur. HPV virusuna karşı kız ve erkek çocuklarda 11-12 yaşlarda aşı yapılması önerilmektedir. Bazen bu aşı 9 yaşlarında da yapılabilmektedir.

Erkek ve kız çocuklarında cinsel ilişkiye başlamadan önce HPV aşısının yapılması iyi olur. 11-12 yaşlarında 6 ay arayla 2 doz aşı yapılmalıdır.

9-10 ve 13-14 yaşlarındaki çocuklara da ayni şekilde 2 doz aşı yapılması önerilmektedir.

Genel olarak 15 yaş altındaki çocuklara yapılan 2 doz HPV aşısının enfeksiyona karşı çok etkili olduğu bildirilmiştir. Eğer aşılanma 15-26 yaşlarındaki gençlerde ve genç erişkinlerde yapılmışsa sonradan 3 doz aşı daha yapılmalıdır.

Aşının ciddi bir yan etkisi yoktur.

Genital siğillerin komplikasyonları nelerdir?

HPV enfeksiyonunun bazı sık görülen bazı komplikasyonları şunlardır:

  • Kanser gelişimi: Kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri HPV infeksiyonu ile ilişkili bir kanser çeşididir. Ayrıca vulva, anüs, penis, ağız ve boğaz kanserleri de HPV ile ilişkilidir. HPV 16 ve HPV18 en sık serviks kanserine neden olan tiplerdir.
  • Gebelikte sorunlar olabilir: Bazen kadınlardaki genital bölgelerdeki siğiller büyüyüp doğum sırasında sorunlara neden olabilir.

HPY’ye bağlı olarak gelişebilen diğer kanser çeşitleri:

  • Penis kanseri
  • Anal kanserler
  • Boğaz kanseri
  • Yemek borusu (özofagus) kanseri

Genital siğil olan hastalarda ne gibi şikayetler olur?

Erkek ve kadınlarda genital bölgelerde değişik büyük ve sayıda siğiller olabilir. Biz Ürolojik olarak genellikle erkek hastalardaki siğillerle ilgilenmekteyiz. İnfekte kişi ile ilişkiden haftalar, aylar sonra siğiller ortaya çıkar.

  • Genital bölgelerde küçük, cilt renginde, bazen de kahve renkli ciltten kabarık lezyonlar şeklinde kabarcıklar görülür. Bazen de gözle görülmeyecek kadar küçük olabilirler, cilt rengi normal cilttekinden farklıdır.
  • Bazen bu lezyonlar birbirleriyle birleşerek karnabahar şeklinde kabarcıklar olarak karşımıza çıkabilir
  • Genital bölgelerde rahatsızlık, kaşıntı şeklinde hastaları rahatsız eden şikayetler olabilir
  • Bu lezyonlar cinsel ilişki sırasında kanayanbilir. Özlllikle penisteki lezyonlara bu yönden dikkat etmek gerekir.

Genital siğiller en çok nerelerde görülür?

HPY enfeksiyonuna bağlı ortaya çıkan siğiller kadın ve erkeklerde değişik bölgelerde görülebilirler.

Erkeklerde en sık görüldüğü bölgeler:

  • Peniste değişik kısımlarda
  • Skrotum derisinde
  • Kasıklarda
  • Kalça ksımlarında
  • Anüs çevresinde ve iç kısımlarda

Kadınlarda en sık görülen bölgeler:

  • Vajina ve anüs iç ve dış kısımları
  • Servikste (rahim ağzı)

Siğiller genital bölgeler dışında hasta kişilerle temas sonuucu dudaklar, ağız, boğaz, gibi bölgelerde de görülebilir.

Genital siğillerin tanısı nasıl konur?

Genital siğil teşhisi koymak zor değildir. Genellikle muayenede ile kolayca tanı konur.

  • Hastanın sorgulanması: Bu hastalardan ayrıntılı bir hikaye alınmalıdır. Son zamanlarda korunmadan ilişkide bulunan hastalarda cinsel yolla bhulaşan hastalık geçme olasılığı yüksektir.
  • Muayene: Genital bölgelerin muayenesinde siğiller gözle görülür. Sadece gözle görerek dahi tanı kolayca konur.
  • Pap simir: Pap simir, bayan hastalarda kadın doğum uzmanı tarafından alınır. Serviksten alınan örnekte inceleme yapılır.
  • HPV testi: Pap simir ile alınan örnekte kadınlarda kansere neden olan virüs araştırılır. Bu test genellikle 30 yaş ve üstü kadınlara yapılır. Daha gençlerde HPV tedavisiz iyileşeceğinden genç bayanlarda bu teste gerek yoktur.

Genital siğillerin tedavisi

Eğer siğiller çok küçük ve hiçbir şikayete neden olmuyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekmez. Lezyon büyükse, kaşıntı, ağrı varsa, hasta kozmetik olarak rahatsız ise bunların alınması gerekir.

Bu amaçla kullanılan kremler:

  • Podophyllin
  • Trichloroacetic acid, TCA
  • Sinecatechins

Genital siğillerin cerrahi tedavisi

Genital bölgelerde oluşan siğiller cerrahi olarak alınabilir. Biz de bu tedavileri merkezimizde uzun zamandır uygulamaktayız. Genital siğilleri tedavi amacıyla uygulanan cerrahi yöntemler şunlardır:

  • Kriyoterapi: Burada lezyonlar likit nitrojenle dondurulur. Siğil üzerine uygulanan sıvı nitrojenle siğiller dondurularak dökülmesi sağlanır. Normal cilde sıvının temas etmemesine özen gösterilmelidir. İşlemin tekrarlanması gerekebilir. Ciddi yan etkileri olmayan bir uygulamadır. Hafif ağrı ve kaşıntı olabilir.
  • Elektrokoterle siğillerin yakılması: Bu işlemle siğiller özel koterlerle yakılır. Hastaların ağrı duymaması için lokal anestezi uygulanır. Kliniğimizde bu yöntemle siğilleri tedavi etmekteyiz. İşlem sırasında normal cilt kısmı korunur. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
  • Crrahi olarak siğilin alınması: Gerek duyulması halinde lokal anestezi ile büyük lezyonlar sağlam cilt kenarından başlayarak alınır.
  • Lazer tedavisi: Lazer ile siğillerin alınması işlemidir. İşlem sırasında normal ciltten uzak durulmalıdır. Büyük lezyonlarda lezyon yerinde skar ve ağrı olabilir.

Özet olarak; genital siğiller çoğunlukla HPV 6 ve HPV 11 tipleri tarafından oluşturulan cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Korunma hastalığın ortaya çıkmasında çok önemlidir. Erken yaşlarda yapılan aşılarla korunma mümkündür. Lezyonlar ortaya çıktığında basit cerrahi işlemlerle siğilleri ortadan kaldırmak mümkündür.

Prof. Dr. Emin ÖZBEK

Üroloji Uzmanı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp
1