Yaşlı Erkeklerde Cinsel Yaşam
İnsan yaşlandıkça seks hayatı da değişecektir, yirmi, otuz, kırklı yaşlardaki gibi olmayacaktır, ancak sağlıklı bir yaşam tarzı ile ilerleyen yaşa rağmen cinsel hayatı sürdürmek veya seksüel fonksiyonları yerine getirmek mümkündür. Sağlıklı bir yaşamla erkekler 80’li yaşlarında ve daha sonra dahi cinsel hayatlarını zevkli hale getirebilirler.
Sağlıklı bir seks hayatı yalnızca insanın cinsel açıdan tatmin olmasını sağlamaz, ayni zamanda vücut sağlığı ve kişinin kendine güven kazanmasında da olumlu etkilere sahiptir.
Yaşlılıkta seks (cinsel hayat): İnsanın yaşlanması ile neler değişiyor?
Yaşlanmayla birlikte erkeklik hormonu olan Testosteron seviyesi azalır ve cinsel fonksiyonlarda azalma ortaya çıkar. Yaşlılıkta ortaya çıkan ve seks yaşantısını olumsuz etkileyen durumları şöyle sıralayabiliriz:
- Ereksiyon ve orgazm için daha fazla uayarıya gereksinim vardır
- Orgazmlar kısalmıştır
- Semen (meni) miktarı azalır, ejakülatın (meni) dışarı atım hızı yavaşlar
- Ejakülasyon (boşalma) sonrası tekrar ereksiyon olabilmesi için daha fazla bir zaman gerekir
Tüm bunlar insanlarfda bir anksiyeteye neden olur, fakat bunlar yaşlılıkta seks hayatının sonu demek değildir. Yaşlanmayla ortaya çokan vücuttaki değişikliklere adapte olarak sağlıklı ve tatminkar bir cinsel hayat yaşamak mümkündür. Örneğin, cinsel hayatını ilişki öncesi cinsel uyarılmayı daha da artırmak şeklinde bir düzenlemeye sokmak gerekir ve bu şekilde yeni bir seks hayatı planlanabilir.
Yaşlılıktaki bazı hastalıklar seks hayatını olumsuz etkileyebilir
İnsanın genel sağlık durumu cinsel hayatını çok ciddi şekilde etkiler. Cinsel hayatı genel sağşlık durumundan ve yaşam tarzından ayrı düşünmek mümkün değildir. Sağlıklı olmayan bir yaşam ve kronik hastalıklar (kalp hastalığı, romatizmal hastalıklar gibi) cinsel hayatı olumsuz etkiler.
Bazı cerrahi girişimler (prostat kanseri ameliyatı, mesane kanseri nedeniyle radikal sistektomi ameliyatı, kalın barsak kanseri ameliyatı gibi),
Bazı ilaçlar: tansiyon ilaçları, antihistaminikler, antidepresanlar, mide ülseri nedeniyle alınan ilaçlar, kolesterol ilaçları vs…
Tüm bunlara rağmen çiftlerin bu sorunların üstesinden gelebilmek için özel gayret göstermeleri yaşamı daha mutlu hale getirebilir. Asla pes etmemek lazım. Örneğin kalb krizi geçiren bir hasta eğer cinsel ilişki hakkında şüphelere sahipse doktoru ile konuşmalıdır.
Yaşlılıkta seks ve duygusal konular
Sadece yaşlılıkta değil, her yaşta duygusal konular cinsel hayatı ciddi şekilde etkiler. Birçok yaşlı çift, daha az dikkat dağınıklığı, daha fazla zaman ve mahremiyete sahip oldukları ve hamilelik konusunda endişeleri olmadığı için cinsel yaşamlarından daha fazla memnun olduklarını bildirmektedir.
Öte yandan, bazı yaşlılar da sağlık sorunları, finansal kaygılar ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle stresli ve depresif bir yaşama sahiptirler. Bu kişilerde depresyon, seks arzunuzu ve ilginizi azaltabilmektedir. Bu şekilde bir yaşantısı olanların psikolojik destek almalarında fayda vardır.
Yaşlı erkeklere sağlıklı bir seks için tavsiyeler
Yaşlı erkeklerin şunu bilmeleri ve kabul etmeleri gerekir: Yaşılıkta seks genç yaştaki gibi olmayacaktır. Ayni olay bayan için de geçerlidir. Ama seks ve içtenlik hayatınızın ödüllendirici bir parçası olmaya devam edebilir. Burada sağlıklı ve keyifli bir cinsel yaşam sürdürmek için bazı ipuçlarını sıralamaya çalışacağım:
Partnerinizle konuyu mutlaka konuşun: Bazı toplumlarda seksle ilgili konuları konuşup tartışmak tabu olsa da bu konularla ilgili isteklerin, gereksinimlerin, kaygıların mutlaka partnerler arasında konuşulması gerekir.
Mutlaka ilgili doktora başvurulmalıdır: Seksüel sorunları olan yaşlıların bunu yaşlılığın doğal bir sonucu olarak kabul edip içlerine kapanmaları yerine mutlaka bir Üroloğa başvurmaları gerekir. Bazı durumlarda psikiyatri desteği de alınabilir. Ürolog ağızdan alınan ve ereksiyon yetersizliğinde kullanılan ilaçları size önerebilir veya penise enjeksiyon yapılarak ereksiyon oluşmasını sağlayan ilaçları kullanmanızı önerebilir. Ya da en son seçenek penis protezi takılmasını önerebilir. Günümüzde penis protezleri çok gelişmiştir ve protez takılarak sağlıklı ve kaliteli bir cinsel hayat mümkünkündür. Hastaların sosyoekonomik seviyesine göre tek parça veya şişirilebilen penis protezleri taktığımız hastalar uzun süre bir sorun olmadan cinsel hayatlarını sürdürmektedir.
Seks terapistten destek alınabilir: Günümüzde cinsel konular konusunda danışmanlık veren seks terapistleri vardır. Bunların da desteğini almak faydalıdır. Bu danışmanlar organik bir neden düşündükleri hastaları bir Üroloğa yönlendireceklerdir.
Seks tanımını genişletin: Cinsel ilişki, tatmin edici bir cinsel hayata sahip olmanın sadece bir yoludur. Dokunmak, öpmek ve diğer yakın temaslar siz ve eşiniz için faydalı olabilir.
Yaşlandıkça, sizin ve eşinizin farklı cinsel yetenek ve ihtiyaçlarının olması normaldir. Cinsel ilişki ve yakınlıktan zevk almanın yeni yollarını bulmaya açık olun.
Şimdiye kadarki sekle ilgili rutininizi gözden geçirin: Basit değişiklikler cinsel yaşamınızı iyileştirebilir. Seks yaptığınız günün saatini en fazla enerjiye sahip olduğunuz bir zamana değiştirin. Uzun bir günün sonunda değil, iyi bir gece uykusundan yenilendiğiniz sabahı deneyin.
Sizin veya eşinizin uyarılması daha uzun sürebileceğinden, romantizm için ortamı hazırlamak daha fazla zaman alabilir. Yeni bir cinsel pozisyon deneyin veya romantik ve cinsel olarak bağlantı kurmanın diğer yollarını keşfedin.
Romantizmden vazgeçmeyin: Eşinizi kaybettiyseniz, başka bir ilişkiye başlamayı hayal etmek zor olabilir – ancak sosyalleşmek bir çok bekar yaşlı için çabaya değer. Hiç bir şey duygusal yakınlık ve içtenliğin yerini alamaz.
Yeni bir partnerle yakın bir ilişkiye başlarsanız, prezervatif kullanın. Birçok yaşlı yetişkin, hala uçuk ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski altında olduklarının farkında değildir.
Sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürmek için son bir tavsiye: Kendinize iyi bakın ve olabildiğince sağlıklı kalın. Bunun için bazı önerilerimiz olacak:
- Sağlıklı ürünlerle beslenin (sağlıklı bir diyet)
- Düzenli egzersiz yapın
- Fazla alkol almayın, mümkünse tamamen alkolü kesin
- Sigara içmeyin
- Düzenli sağlık kontrolünden geçin
- Stressiz bir hayat yaşamaya çalışın
Prof. Dr. Emin ÖZBEK
Üroloji Uzmanı
Cevap bırakın