“Penis eğriliği “ doğuştan veya daha sonradan gelişen hastalıklar veya penis travması sonucu ortaya çıkar. Bu hastalar genellikle ereksiyon (sertleşme) sırasında peniste eğilme şikayetiyle doktora başvurular. Bu eğilme değişik derecelerde ve farklı yönlere olabilir. Penisin sağ yanına, sol yanına doğru veya aşağı – yukarı doğru eğilme şeklinde olabilir.
Her eğrilik mutlak ameliyat gerektirmez. Hastalar genellikle kozmetik nedenlerle veya ilişkiye girmede zorlanma olduğu için ameliyat isterler. Tıbbi olarak eğer penisteki eğrilik hastaların cinsel ilişkiye girmelerine engel olacak derecede ise bu durumda ameliyat gerekir. Doğuştan penis eğrilikleri reksiyon başladıktan sonra, ergenlik döneminde fark edilir. Bu hastalarda hemen ameliyat gerekmez. Penis normal gelişimini tamamladıktan ve kişi normal seksüel aktiviteye başladıktan sonra ameliyat yapılması daha uygundur. Doğuştan olan eğriliklerde genellikle 18 yaşına kadar gelişme tamamlanmadığından bu hastaları 18 yaş öncesi ameliyat yapmak çok doğru değildir. Penis gelişimi tamamlandıktan sonra, 18 yaşından sonra ameliyat etmek daha uygundur.
Penis eğriliği eğer Peyronie hastalığına bağlı ise bu hastalarda muayenede ele gelen bir sertlik (plak) ve plak olan tarafa doğru eğilme vardır. Hastalar genellikle ereksiyon sırasında eğilme olması nedeniyle doktora başvurular. Peyronie hastalığının ilk 6-12 aylık döneminde ağrı olur, “akut” veya “erken evre” olarak adlandırılan bu dönemde ameliyat yapmak doğru değildir, hastalar bu dönemde ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Akut dönemden sonra “kronik” veya “stabil” dönem gelir. Akut dönemde ilaç tedavilerine cevap vermeyen hastalara bu dönem sonunda ameliyat önerilir.
Penis eğriliklerinde yapılan ameliyatların değişik şekilleri vardır. “Plikasyon yöntemi” denen ameliyatta eğriliğin karşı tarafına eğriliği dengeleyici dikişler konur. Bu ameliyat sonrası penis boyunda bir miktar kısalma olur. Eğer eğrilik ne kadar belirgin ise kısalma da o derecede fazla olacaktır.
Bir diğer ameliyat yöntemi penise “yama” veya “greft” yapılması şeklindeki ameliyatlardır. Bu yötemde eğer Peyronie hastalığı varsa plak çıkartılır ve bunun sonucu oluşan boşluğa vücudun değişik kısımlarından alınan yamalar veya sentetik yamalar yerleştirilir. Doğuştan penis eğriliğinde de ayni şekilde eğilme olan tarafa yama uygulanır. Bu şekilde hastanın kendi vücudundan alınan veya sentetik yamalar kullanılarak yapılan ameliyatlarda peniste kısalma olmaz, penis boyu normal uzunluğunu korur.
Biz uzun zamandır doğuştan ve Peyronie hastaların hastaların kendi vücudundan alınan yamaları kullanarak ameliyat yapıyoruz. Bu amaçla da en sık bacak venlerinden (toplar damar) alınan damar parçasını yama olarak kullanıyoruz. Hastalarımızın hiç birinde penis boyunda kısalma veya herhangi ciddi bir komplikasyon görmedik.
Eğer hastalarda, özellikle Peyronie hastalarında ayni zamanda erektil disfonksiyon, yani ereksiyon veya sertleşme problemi de varsa bunlara eğrilik ameliyatı yerine penis protezi takmak daha doğrudur ve biz de bu hastalarımıza penis protezini öneriyoruz. Hastaların sosyoekonomik ve kültürel durumuna, yaşına göre tek prçlı veya şişirilebilen penis protezlerini öneriyoruz.
Prof. Dr. Emin ÖZBEK
Üroloji Uzmanı
Cevap bırakın