Penis Kırılması (Penis Fraktürü) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Penis Kırılması (Penis Fraktürü) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

“Penis fraktürü” veya “penis kırılması” ereksiyon halindeki tunika albuginenın yırtılması ve sonuçta kavernöz cisimler içindeki kanın cilt altına çıkmasıdır. Tunika albuginea, penis cildi altında penisin süngerimsi yapısını saran penisin enine ve boyuna genişlemesini sağlayan elastik bir yapıdır. Genellikle cinsel ilişki veya travmatik agresif sırasında ortaya çıkar.  Bazen üretra veya penis üst kısmında fraktür olursa penisin bu kısmındaki atar damar, toplar damar ve sinir de zarar görebilir.

Penis Kırılması Nedir?

Penis fraktürü, penisin sertleşme sırasında ani ve travmatik bir kuvvetle kırılması durumudur. Penis fraktürü, genellikle cinsel aktivite sırasında meydana gelir ve penisin corpora cavernosa adı verilen silindirik doku yapısında bir yırtılma oluşur. Bu yırtılma, penisin normal dik duruşunu sağlayan dokuların hasar görmesine ve dolayısıyla peniste şişmeye, morarmaya ve ağrıya neden olabilir.

Penis kırılması veya fraktürü gerçek bir kırılma mıdır?

Penis yumuşak bir dokudur, yumuşak dokularda kırılma olmaz. Kırılma kemik gibi sert dokularda travma sonucu ortaya çıkan bir yaralanma şeklidir. Penis ereksiyon durumunda iken korpus kavernozumlara kan dolması sonucu rijir bir yapı halini alır, en dışta elastik yapıdaki tunika albuginea, kavernöz cisimler içindeki basınç artışına bağlı gergin bir hal alır. Bu durumda travmatik cinsel ilişki gibi künt travmalar sonucu veya ani bir şekilde erekte penis üzerine yatılması sonucu gergin tunika albuginea yırtılır ve penis içindeki kan cilt altına toplanır. Görüldüğü gibi penis fraktürü veya penis kırılması aslında ereksiyon halindeki tunika albugineanın yırtılmasıdır.

Penis kırılmasının belirtileri nelerdir?

Penis kırılmasının belirtileri nelerdir

Penis kırılması ereksiyon sırasında bir travma sonucu gerçekleşir, yani ereksiyon halinde olmayan bir peniste kırılma veya fraktür olmaz.

 Ani bir çıtırtı ve patlama sesi: Penil fraktürün en önemli belirtisi,  travma  sonucu fraktüre bağlı ani bir çıtırtı ve patlama sesi gelmesidir.

 Ağrı: Kırılma sırasında hasta bazen ciddi bir penis ağrısı hisseder.

 Ereksiyonun sonlanması: Kırılmayı takiben ereksiyon kısa sürede sona erer.

 Siyahımsı morarma: Penil fraktür veya tunika albuginea yırtılması sonucu kavernöz cisimler içindekikan cilt altına çıkar ve bunun sonucu penis cildinde morarma şişme görülür.

 Üretradan kan gelmesi: Eğer travma korpus spongiozum denen, içinden üretranın (idrar kanalı) geçtiği kısmı da içine almışsa bu durumda üretradan kan gelir.

 İdrar yapmada zorlanma: Gene korpus kavernozum ve üretra yaralanması sonucu hasta idrarını yapamayabilir.

 Bükülmüş penis: Kırılan tarafta cilt altına aşırı kan birikmesi sonucu peniste karşı tarafa bükülme, şekil bozukluğu görülür.

Penis kırılmasının nedenleri nelerdir?

Ani künt travma ve bükülme: Penil fraktürün en sık nedeni seksüel aktif erkeklerde erekte peniste ani künt travma ve bükülmedir. Bu durum daha çok travmatik seks sonucu görülür. Tunika albugineanın ile birlikte bunun altındaki erektil doku da yırtılır.  Eğer korpus spongiozum da travmadan zarar görmüşse üretra da bazen yaralanabilir.

Penise keskin darbe: Düşme, araba kazası veya başka bir aksilik sırasında ereksiyon alindeki penise keskin bir darbe sonucu penis kırılması olabilir.

Travmatik mastürbasyon: Ereksiyon halindeki penisin travmatik mastürbasyonu sonucu gene kırılma olabilir.

Taqaandan (taghaandan): Orta Doğu kültüründe olan bir gelenek. Penis ereksiyon halinde iken penisin bir kısmını avuç içinde tutarak uç kısmını “tık” sesi gelene kadar eğme ddurumudur. Bu toplumlarda penis kırılmasının nedenlerinden biridir.

Penis farktürürü için risk faktörleri nelerdir?

Partnerin üstte olduğu travmatik seks: Her pozisyonda olabilir. Ancak kadının üstte olduğu durumlarda daha sıktır. Penis vajina girişinde anlık olarak bloke edildiğinde, kadının tüm ağırlığı sert bir şekilde ereksiyonu bükebilir. Kadın ayrıca çok ileri veya geri sallanarak penisin şaftını bükebilir.

Kültürel nedenler: Bazı Orta Doğu kültürlerindeki erkekler penil çatlama uygularlar (taqaandan). Bu, dik penisin şaftını kavramayı ve işitilebilir bir “tıklama sesi” duyana kadar üst kısmını bükmeyi içerir. Erkekler bunu aşağıdakiler gibi çeşitli nedenlerle yapar:

  • istenmeyen bir ereksiyonu söndürmek
  • penislerini büyütmeye veya düzeltmeye çalışmak
  • parmak eklemlerini kırmak gibi alışkanlık dışı

Penis fraktürünün teşhisi nasıl konur?

Hastanın sorgulanması: Hastalar ereksiyon halindeki peniste cinsel ilişki veya değişik şekilde travmaya bağlı ağrı, morarma, şişme ve erksiyonun ani inmesinden bahsederler.

Muayene: Muayenede penis cildi mor ve şiştir.

Üretradan kan gelmesi, idrar yapamama: Eğer üretra da yırtılmışsa üretradan kan gelmesi ve idrar yapamama olabilir.

Penis yaralanmaları için görüntüleme çalışmaları şunları (radyolojik testler nelerdir?

Kavernozografi: Kavernöz cisme kontrastlı ilaçlar verilerek çekilen ve “kavernozografi” denen filmde kavernöz cisimler dışına kontrat ilacın çıktığı görülür.

Penis ultrasonografisi: Penisin iç yapısının ses dalgaları ile görüntülendiği bir penis ultrasonu çekilir. Burada tunika albugineadaki yırtılma da görülür.

Penis MR’ı: Penisin iç kısmının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo enerjisi darbeleri kullanan bir tarayıcı ile manyetik rezonans görüntüleme (MRI).

Üretrografi: Eğer üretra travması düşünülüyorsa üretradan knotrast maddeler verilerek üretranın bütünlüğü izlenir. Eğer üretrada da yaralanma varsa kontrastın buradan dışarı çıktığı görülür.

Penis fraktürünün komplikasyonları (olumsuzlukları) nelerdir?

Penis yaralanması veya penis fraktürü, eğer çok hafif derecede değilse mutlaka ameliyat yapoılmalıdır. Eğer ameliyat yapılmazsa ciddi komplikasyonlar ortaya çıkar. Erken dönemde cerrahi tedavi yapılmazsa %10-50 komplikasyon görülür. Cerrahiye rağmen bazı ciddi valkalarda koplikasyon oranı yüksektir, genel olarak cerrahiye rağmen komplikasyon %11 civarındadır. Bu komplikasyonlar:

  • Peniste plak (sertlik, fibrozis)
  • Peniste eğrilik
  • Erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu, iktidarsızlık)
  • Üretra darlığı (eğer üretra yaralanması olmuşsa)

Penis fraktüründe tedavi  nasıldır, neler yapılır?

“Penis kırılması acil bir durumdur ve erken dönemde cerrahi yapılmalıdır”. Erken tedavi kalıcı hasarı önler. Bu bakımdan penis fraktürü şüphesi durumunda fazla zaman kaybetmeden mutlaka bir Ürolog ‘a başvurulmalıdır.

Penis fraktürünün tedavisi cerrahidir, yani ameliyattır. Tedavinin temel amacı, ereksiyon yeteneğini geri kazanmak veya sürdürmek ve idrar fonksiyonunu korumaktır.

Hafif şişlik ve morarma durumlarında ameliyat gerekmeyebilir. Ancak eğer üretra yaralanması da varsa mutlaka ameliyat yapılmalıdır.

Penis fraktürü düşünülen hasta acil olarak ameliyat için hazırlanır. Hastaya enfeksiyona karşı koruyucu antibiyotik başlanır, damar yolu açılır. Genel veya spinal anestezi yapılarak peniste tunika albugineadaki yırtık bölgesi bulunarak dikilir, cilt altındaki kanlar temizlenir. Eğer üretra (idrar kanalı) yaralanması da varsa burası da ameliyatla düzeltilir. Daha sonra penis bandajla sarılarak ameliyata son verilir.

Prof. Dr. Emin ÖZBEK

Üroloji Uzmanı

İstanbul- TÜRKİYE

Aşağıdaki panel üzerinden doktorumuzdan online randevu alabilirsiniz.

[booked-calendar]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp
1