Tek parçalı penis protezlinin hidrolik protezlere göre avantaj ve dez avantajları
Penis protezi (penil protezler, mutluluk çubuğu), vüvuda zarar vermeyen özel maddelerden yapılmış, silindir şeklinde yapılardır. Ameliyat ile penis içerisine korpus kavernozum denen ve normal ereksiyon sırasında içerisine kan dolmasıyla peniste sertleşmenin gerçekleştiği yapıların içerisine yerleştirilir.
Penis protezleri mevcut tedavilere cevap vermeyen sertleşme (ereksiyon) sorunu olan hastalarda en son seçenektir, geri dönüşü yoktur, yani penis protezi çıkartıldıktan sonra normal yolla ereksiyon gerçekleşmez. Penis protezi takılan hastalar istedikleri zaman ilişkiye girebilirler, ilişkiden zevk alabilirler. Protez hastalarında mutluluk ve başarı oranı % 95’in üzerindedir.
Penis protezleri başlıca 2 çeşittir. Malleable (tek parçalı) ve şişirilebilen (hidrolik) protezler olmak üzere. Her iki çeşit protez de spinal (belden aşağı uyuşturularak) veya genel anestezi altında yapılır. Protez enfeksiyonuna karşı sterilizasyona çok özen gösterilir, ameliyathane şartları bu amaçla en üst seviyede hazırlanır. Ameliyat sahası çok dikkatli bir şekilde özel antiseptik solüsyonlarla yıkanır, ameliyat öncesi ve sonrası etkili antibiyotik tedavisibaşlanır.
Tek parçalı ve çok parçalı penis protezlerinin ameliyatları teknik olarak birbirlerine benzer, çok parçalı (hidrolik) protezlerde tek parçalıdan farklı olarak pompa ve reservuar sistemi vardır, tek parçalı protezlerde pompa ve rezervuar yoktur, tek parçalı protezler sadece penis içerisine korpus kavernozum denen yapılar içerisine konan silindir şeklinde bükülebilen yapılardır ve devamlı ereksiyon halinde bulunurlar.
Tek parçalı penis protezlerin avantajları
Penis protezleri bilinen ilaç tedavilerine cevap vermeyen sertleşme problemi (ereksiyon sorunu, erektil disfonksiyon) olan erkek hastalarda çok etkili tedavi yöntemleridir. Ancak bunların da bir birlerine göre bazı avantaj ve dez avantajları vardır. Tek parçalı penis protezlerinin çok parçalı (hidrolik) protezlere göre bazı avantajları ve dez avantajlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Tek parçalı penis protezleri daha ucuzdur: Çok parçalı protezlere göre tek parçalı protezler daha ekonomiktir. Yaklaşık maliyet analizi yapıldığında tek parçalı protezler hidrolik olanlara göre 1,5-2 kat daha ucuzdur.
- Tek parçalı protezlerin kullanımı daha kolaydır: Tek parçalı penis protezleri kullanıma hazır, devamlı dik duran protezlerdir. Hastalar istedikleri zaman kolayca ilişkiye girebilirler, bunun için bir hazırlık gerekmez. Çok parçalı protezler ise devamlı dik ve kullanıma hazır protezler değildir. Hasta ilişkiye gireceği zaman skrotuma, testisin yanına yerleştirilen pompayı elle aktive ederek penisin ereksiyona hazır hale gelmesini sağlar ve bundan sonra ilişkiye girebilir ve ilişki sonunda tekrar penis ereksiyonunu indirir.
- El ve parmaklarında sorun olanlar tek parçalı protezleri daha kolay kullanabilir: Ellerini çeşitli nedenlerle kullanamayan hastalar pompa sistemini aktive etmede zorlanacaklarından hidrolik protezleri kullanmada sorun yaşarken tek parçalı protezleri çok rahatlıkla kullanabilirler.
- Yaşlı hastalar için tek parçalı protez kullanımı daha kolaydır: Gene ayni şekilde yaşlı hastaların çok parçalı hidrolik protezleri kullanmaları daha zordur, oysa tek parçalı protezler kullanıma hazır protezler olup hastalar istedikleri zaman sorunsuz kullanabilirler.
- Ameliyatı daha kolaydır: Teknik olarak tek parçalı penis protezlerinin ameliyatı daha kolay ve kısa sürelidir. Tek parçalı protez ameliyatının süresi yaklaşık 40-60 dakika, çok parçalı olanların ameliyat süreleri de bundan 15-20 dakika daha uzun sürebilir. Tecrübeli ellerde süre ve kolaylık bakımından aralarında fazla bir fark yoktur.
- Tek parçalı protezlerde teknik sorun ihtimali daha azdır: Tek parçaloı protezler daha basit sistemlerdir. Çok parçalı, hidrolik protezler pompa ve rezervuar içerdiklerinden tek parçalılara göre biraz daha komplike sistemlerdir. Sistemin komplike olması nedeniyle çok parçalı protezlerde pompa ve rezervuar problemleri gibi sorunlar nedeniyle ilerde komplikasyon oranı daha yüksektir. Çok parçalı protezlerde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi pompa sisteminden kaynaklanır. Ereksiyon oluşturulamaz veya erkesiyon oluşturulduktan sonra indirilmesinde sorunlar karşılaşılabilir. Bu gibi sorunlarda cerrahi olarak revizyon, yani hatanın düzeltilmesi gerekir. Protez firmaları çok ciddi firmalar olduğundan bu gibi sorunlar karşısında hastalar fazla madur olmazlar ve hiçbir ücret ödemeden firma garantisi vardır.
Tek parçalı penis protezlerinin dez ajantajları
Kullanım kolaylığı ve ekonomik oluşu gibi avantajları yanında tek parçalı penis protezlerinin bazı dez avantajları vardır bunlar:
- Sürekli dik durur, dışardan belli olabilirler: Tek parçalı penis protezleri sürekli dik dururlar, normal günlük hayatlarında hastalar protezli penisi karın tarafına yukarı doğru veya aşağıya doğru bükerek gizleyebilirler. Ayrıca daha bol kıyafet giyinerek penisin dışardan görünmesini engelleyebilirler.
- Şeker hastalarında fazla tercih edilmez: Sürekli dik durduğundan şeker hastalarında penis baş kısmında erozyon, yara oluşmasına neden olabileceğinden tek parçalı penis protezleri diyabetik hastalarda çok fazla tercih edilmezler.
- Peyronie hastalarında çok tercih edilmezler: Peyronie hastalığı denen ve peniste kireçlenme ve eğilmeye neden olan hastalıkta hidrolik protezlerin kullanımı daha iyidir.
Prof. Dr. Emin ÖZBEK
Üroloji Uzmanı
Cevap bırakın