BPH Belirtileri Nelerdir?

BPH Belirtileri Nelerdir?

60 yaş üstü erkeklerde sıklıkla görülen prostat büyümesi idrar yoluna baskı yapar ve onu bloke etmektedir. Peki Benign Prostat Hipertrofisi Nedir?

İnsanlarda mesane ile üretra denen idrar kanalının üst kısmında yerleşmiş olan prostat bezinin büyümesidir. Tıp dilinde “Benign Prostat Hipertrofisi (BPH)” olarak geçmektedir.

Prostat bezi, erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunmaktadır ve idrarın idrar kesesinden dışarı atıldığı üretra denilen kanalı çevreler. Erişkin bir erkekte prostat bezinin ağırlığı 25-30 gram civarındadır. Prostatın başlıca görevi, meninin sıvı olan kısmını imal edip cinsel boşalma sırasında bu sıvının dışarı atılmasına yardımcı olmaktır.

Bir erkeğin prostat bezi genellikle 40 yaşına ulaştıktan sonra genişlemeye başlar. Bu duruma iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) denir. Bu doğal bir yaşlanma süreci olarak kabul edilir. Prostat büyümesini durdurma veya tersine çevirme mümkün değildir.

Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu prostat büyümesinde geç kalındığında böbrek yetmezliği, mesane taşları, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, hatta mesane taşlarına bağlı olarak mesanede oluşabilecek kronik irritasyonlara bağlı mesane kanserleri gelişebilmektedir.

BPH Belirtileri Nelerdir?

İrritatif Semptomlar (Mesanenin uyarılmasına bağlı yakınmalar):

* Frequency (Pollaküri); Sık sık idrara çıkma,
* Noktüri; Gece idrar için uykudan kalkma,
* Urgency; Ani ve şiddetli olarak idrara sıkışma hissi,
* Urge Incontinence; Ani ve şiddetli olarak idrara sıkışma hissi geldiğinde tutamayıp kaçırma,
* Dizüri; İşerken ağrı duyma.

Obstrüktif Semptomlar (Tıkanmaya bağlı yakınmalar):

* Hesitancy; Duraksama, hastanın idrarını çıkartabilmek için zorlanarak geçirdiği süre,
* İdrar akım gücü ve kalibresinin azalması,
* İdrar akışında zorlanma,
* İşeme süresinin uzaması,
* Terminal dribbling; İdrar sonunda damlatma,
* Glob Vesicale; Akut üriner retansiyon, yani idrarını yapamayarak tıkanma, mesanenin dolu olup boşaltılamaması,
* Kronik Üriner Retansiyon; Mesanenin dolu olup istem dahilinde boşaltılamaması ancak taşma şeklinde sürekli idrar kaçırma,
* Kekeme İdrar; İdrarın kesik kesik yapılabilmesi,
* İdrarın çatallanması,
* Rezidü İdrar Hissi; İdrar yapılıp bitirildikten sonra dahi tam olarak bitirilememiş ve geride idrar kalmış gibi hissetme.

Soru ve sorunlarınız için doktorumuzdan randevu alabilirsiniz. Web sitemizin iletişim sayfasında yer alan numaralar üzerinden doktorumuza ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp
1